www.mgp.hu

 

 

2001 július 6.-a. Délután.Furcsa, de nem kell végigdolgozni a hétvégét. Ez már marha régen nem fordult elő, ha pár munkát odébb piszkálok a jövő hétre akkor akár szabad teljesen. Hurrá! Akkor kérem el kell húzni valahova mert különben nem ér semmit az egész.
Eredetileg be is volt jegyezve a naptárba, hogy valahol az alföldön motorostalálkozó, esetleg barátok is jönnek. Viszont a rádió bemondta, hogy 36 fok várható, ráadásul celsiusban. No nem...25 fok felett én már csak szakaszosan üzemelek. Kizárt, hogy az alföldre menjek. Inkább a Magas Tátra..jó tíz éve nem jártam arra. Sátor-kaja-hálózsák  ....aztán meg az indulás. Határ egy órányira van, Németinél lépem át. Kassánál balra fordulok, egész szép az út amíg a hegyek között kanyarog.
Sajnos a települések lehangolóak, jobb szét se nézni, főleg mikor kis falukban panelházakba botlik az ember. Poprádon tankolok, kellemes meglepetés az olcsó benzin, valamint a kútnál kapni lapcsánkát (de rég ettem), meg korbácsot (ez egy sós-sajt féleség)..egyből pótlom a kimaradt időt. Fel a Tátrába: Ótátrafüred, itt már látszik, hogy a turistákra is gondolnak, kezd nyugati lenni a színvonal, sajnos csak ezen a két faluban.

 

 

 

 

 Balra fordulok a Liptói Havasok irányába, az 537-es út kiváló, végig követi a hegyek vonulatát. Legurulok Liptovszki Mikulásba a tóhóz, majd fel északra az Árvai víztározóhoz. (előszőr kicsit túlszaladok, nem túl jó a táblázás, de a Lengyel határon azért észrevettem, hogy vissza kell fordulni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A tározót megnéztem a gátról, nekem kicsit sivárnak tűnt a környezete..de hát ízlések és pofonok. 
Viszont visszafelé több faluban is érdemes megállni (pl: Podbiel), ahol egész utcahosszon láthatóak az eredeti állapotú gerendaházak. Estére visszaértem a a Tátrába és kerestem azt a kempinget ahol régebben megszálltam...no ott most egy erd? van (Igaz pont 12 éve volt az a korábban megszálltam). Másfél órát keringtem a környéken mikorra ráleltem a környék egyetlen kempingjére.
A szórólapján pont pár motoros villog, de a kempingben csak én voltam egyedül motoros, az árlistán meg nem is szerepel. A tulaj elég nehézfejű, úgy kell lealkudni, hogy ne autót számoljon fel, de legalább nem túl drága (240 korona). Ráadásul az útlevelet is elkérte.nem igazán akarodzott odaadnom, legközelebb nem is fogom, csak valami arcképest. Maga a kemping kellemes, sűrűn fákkal borított, de az ötven éves vizesblokk miatt csak Balkán-3-as besorolást érdemel ki.

 

 

 

 

 

 


Korán fekszek, és a megszokott motorostapasztalatoktól eltér?en korán is kelek. Reggel hatkor már mehetnékem van, hét ágra süt a nap. Elhúzok a campingből, jó volt a megérzésem, a recepciós "elfelejti" visszaadni az útlevelet. Elég sokáig szorítom a nyakát mire előkerül..   de tényleg, a franc beléjük, hogy egy-egy hülyével mit össze kell vitatkozni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felkelő nap fényében tündöklő havas hegyek viszont kárpótolnak. Jobbról is megkerülöm a Tátrát, itt is elmegyek a Lengyel határig..ez a rész már igen vadregényes.

Visszafordulva Késmárkon megállok a várnál, majd le Poprádra onnan előbb a 67-es, majd a 66-os útra. Ez aztán igazán szép szakasz. Ide visszamegyek. Murányban nem sikerül megnézni a várat, hiába kérdezgetem merre van az út, csak azt mondják, hogy "motorkával" nem szabad felmenni. (gyalog is mennék, csak mondanák meg merre kell menni). Mikor ötödször is megkérdem és ezt a választ kapom mérgemben elhajtok.
Rimaszombat határában érdekes kép fogad: az út mindkét oldalán legalább 80-90 diák stoppol.mikorra fognak ezek elfogyni?? 
Bánrévénél jövök haza, és egyből mellékútra fordulok, errefelé még nem jártam. Igen szép kis eldugott környék. A lázbérci víztározó mellett szeretnék elmotorozni Uppony felé, de tilos a behajtás. A helybeliek noszogatnak, menjek csak nyugodtan, mindenki arra jár ha nincs erdész a láthatáron. Menjünk, csak nincsenek itt vasárnap. Első kanyart bevéve két Defender, meg vagy  hat zöldruhás manus + egy lezárt sorompó..kerülhetek. Dédestapolcsány-nál felmegyek a Bükkbe, egy árnyas kanyarban letelepszek pihenni. Egy felfelé kapaszkodó kocsiból vidám

 

 

 

 

 


 
idős házaspár integet ki látva a motort. Utánuk nézek: Hollandok.. Ott szeretik a motorost, egyszer még elnézek oda. Át a Bükkön, le Miskolcra, majd mivel van egy kis dolgom Debrecen felé indulok. Kb 36 fok árnyékban...de sehol árnyék. Félúttol már minden második faluban megállok és egy kútnál átázatom a dzsekim és a farmerom..öt perc alatt szárad meg. Estére otthon vagyok Nyíregyházán, jól esett ez a kis gurulás..
1.

2.

3.

4.

 

.


 


 

 

 

mgp@mgp.hu