www.mgp.hu

 

Újfent egy hosszú hétvégés túrára indultuk. Ami azt jelenti, hogy az utolsó pillanatig igyekszik az ember lezárni ideiglenesen a melót, egy óra alatt összerámolni a cuccost aztán rohamtempóban elindulni. Pedig már megfogadtam, hogy ez nem így fog menni legközelebb, de hát ez van. Az elso szakasz már-már hagyomány. Budapesti barátunkhoz gurulunk fel megszállni, hogy másnap a csapat többi tagjával onnan indulhassunk. Páran még összejövünk este egy "túramegbeszélo munkavacsorára" .amin természetesen mindenrol szó esik, kivéve a túrát. Így is jól elvagyunk, míg ki nem dobnak minket.. (pontosítok, a pincér finoman célzott rá többször is, hogy elég késon van..majd kérés nélkül hozta a számlát.  Visszatérve a szállásra kíváncsian vártam, hogy most min fogok aludni.. tavaly a polifoam elég kemény volt a padlón. Most szupervastag szivacsot kaptam! Akkorát amin kényelmesen elférek! Állva..  Ezt még fejlesztjük!
Késo reggel találkozó az M7 kivezeto szakaszán, a társaság szinte pontos..nem hiába engedtem a késo reggeli hét órai idopontra az indulást!
Az idojárás kissé pityergos..útközben meg is ázunk párszor.
Bármenyire utálom is, rá kell térni az A2-es sztrádára. Egy erosebb vihar elöl bemenekülünk egy benzinkútra, aztán csak nézzük miféle különleges járgányok fordulnak elo errefele.. Diabolo, Spider.
Nem hiába lett hajtva a társaság, egész jó idoben érkezünk a szállásra Oberwellach-ban. Kényelmes magánszállás, reggelivel. Este elindulunk vacsorára vadászni..éhes a banda. Az elso helyre nem férünk be, a második már kecsegtetobb (van vagy 70 méterre a szállástól).
Kicsit rendezkedünk bent, "kultúremberek" lévén még meg is kérdezzük, hogy összetolhatjuk-e az asztalokat.  Valahogy így: "Ööö..izé..bitte.. asztal..summa..össze..bitte."
Válasz:" Aha..toljátok csak nyugodtan össze!"  Persze magyarul..
Még szerencse, hogy idoben kiderült, hogy értenek itt világnyelven! Valaki megjegyzésére, miszerint:" Végre azt eszek amit rendelni is akartam".  kiderül, hogy nem is igazán kellene tolmács. van magyar nyelvu étlap is. (Ausztria közepén van... Szlovákia déli részén nincs.)
Elso nap. a reggeli kissé késlelteti az indulást, de aztán felkerekedünk. Elozo nap elég volt a sztrádából, ma abszolút mellékutat választok. annyira, hogy a végén átment földútba, tehát fordulhattunk vissza.(volt velünk két terepképtelenebb moci is). A hegyoldalban kanyargó millió kis utat nem könnyu lekövetni. Eleinte csodálkoztam, hogy a megkérdezett helyi bácsikák mit töprengenek annyit a válaszon, aztán rájöttem, hogy egy élet nem elég  ennyi mellékút megismeréséhez. Két térképen három különbözo variáció, plusz a GPS.
Gmünd-ben lyukadtunk ki. tisztán felismerheto volt a városka az ott legelészo tevékrol és elefántokról.  Mit is látnánk eloször Ausztriában!
Elso cél a Nockberg-i nemzeti parkon átvezeto panorámaút. Nem rossz..hogy tömören fogalmazzak.
Utána irány Klagenfurt.. kis közjátékként elterelnek minket a foútról..bár nincs könnyu dolguk. Elgondolkodok, hogy mi kell ahhoz, hogy egy magyar ne menjen be a behajtani tilosba! Eloször is volt egy elterelo tábla, erre azt mondták a felderítok, hogy csak teherautókra vonatkozik! Utána egy határozott jobbra mutató tábla. kézlegyintéssel elintézve.. Utána egy X-rácsos útlezáró sorompó, de amellett meg elfértünk..tehát ezt sem gondolhatták komolyan. utána  egy három méteres földkupac az út közepén.. de hát errefele is lehetnek trehány építomunkások. Utána egy kocsiból kiinteget egy helybéli, hogy nem-nem! Szerintem azt jelezte, hogy nincs út tovább, Toma szerint azt, hogy nincs útlezárás tovább..  Tehát irány tovább. ezt már megunta az út is, fogta oszt elfogyott.  o nyert, fordulhattunk vissza! Klágenfurtban elso cél a Minimundus. A világ híres épületeinek igen élethu kicsinyített másolatai. A bágyasztó meleg ellenére sok idot eltöltünk itt. Istit úgy kell elrángatni, ha hagynám még két napig bóklászna ott. így is csinált vagy 90 fotót. de komolyan!
A banda már rég a parkolóban tömi a buráját, de Isti még mindig benn kolbászol. A büfében nagy találmány a "Potato Dog" amiben a virsli valami krumplis masszába van mártva és kisütve. igazán finom.
Nagy nehezem összerázom a bandát, mostanra kezd világossá válni, hogy 13 ember legalább 23 felé tud szétszéledni egy pillanat alatt! Szinte félek megállni, egy szimpla piros lámpánál mire visszanézek már kávézik a csapat fele!  A parkolóból kikanyarodva elindulok a forgalommal szemben. senki sem jön utánam, megállapítom, hogy csekély a kalandvágy a többiekben.
Kicsit kanyargunk a Wörthi-tó partján, majd felgurulunk a Pyramiden kilátóhoz. A panoráma fantasztikus.  Hazaindulunk, de még kinéztem egy kis mellékutat, ami a térkép szerint átvág a 2000 méteres hegyen. Sajnos csak térkép szerint, valójában  már földútként jön le, amit nem kockáztatunk. Igazándiból fizetos szakasz, de az automata kapukat nem nekünk találták ki. Elvégre, ha csak lefelé kell fizetni és a felengedo sorompó minden kártyakiadásnál nyit.. ugyebár.. hát leleményes nép vagyunk mi. Ennek ellenére volt egy kis affér azért a sorompóval, minekután egyik társunk megkapta a "bakter" vezetéknevet!
Hazafelé menet közvetlen elolem kiemeltek egy autóst a trapifaxosok, amitol (nemrégi emlékeim miatt) kis idore üres fokozatba állt a szívverésem.
Vacsora a "szokott" helyen. a társaság határozottan pilledtebb mint tegnap.
Második napon a Grosszglockner a cél. nem csak nekünk. Rengeteg motoros indul arrafelé, elvégre hétvége van és verofényes jó ido. Felérkezve a vállalkozóbb szellemüek lekutyagolnak a gleccser jegére. Én inkább kicsit felfele indulok, a Ferenc József ház mellett álló fa és üveg kilátótoronyba.  Továbbmenve átgurulunk a Hoctoron és a régi alagúton, majd az Edelweisplaccon nézelodünk. Ennek a magaslati nézelodésnek meg is van az ára, többek arca jól leég. Visszafele a hegy másik oldalán jövünk, de a vámot itt sem ússzuk meg, errefele meg az alagútért kell fizetni.
Este Istivel még begurulunk szétnézni Spittalba, a szokásos nyugi mindenhol. Egy utcai automatából ingyen lehet fényképes e-mailt küldeni, kipróbáltuk, tényleg muködik.
Harmadnap dél felé vettük az irányt, le a Dolomitokba. Az elso olasz faluba érve megcsodáljuk a falucska ferde tornyát. Nem a pisai de ez is elég ferde. Mire lefotózom már az egész banda a kávézóban husöl. Hát nem az a kifejezett offroader-expediciós összeállítás. Letelepedés után mi leszünk a falucska új látványossága, a helyi naplopó legalább hétszer elhúz elottünk, jól megbámulva mindenkit. Utána beszélgetni is próbál, kevés sikerrel. Végül besegít a "felszolgálásban"..és összeszedi a kávéscsészéket, egymásra tornyozza (a kanalat mindben otthagyta)..  a végén a kezében lévo torony már ferdébb mint a falutornya! Közben folyamatosan beszél. Feszülten figyeljük mikor elindul befele.. beér..kis csönd. még egy kicsi. aztán ahogy az kell, éktelen nagy csörömpölés!! Az utána felharsanó olasznyelvu pergotüzet nem értjük, de azért sejtjük mirol volt szó! Szolidan fetrengünk a röhögéstol.
Udvariasan próbáljuk visszafogni magunkat.. de ettol csak rosszabb lesz!.
Cortina d' Ampezzo - ba érkezünk, a városka látványosságaiból minket az elso pizzéria érdekel.  Utána teszünk egy tiszteletkört azért, de ez meg az elso fagyizónál véget is ér.
Hazafele egy másik úton megyünk. Korainak (este 7) tunik az érkezés, ezért mikor a következo benzinkútnál a banda szokás szerint eljátsza a konzervdobozból szabadult hangyabolyt, kicsit böngészem a térképet. A szállás elotti faluból (Flattach) indul valami kis mellékút be a hegyekbe, és ott meg gleccsert jelöl. Nem ismerem..meg kell nézni! Két motor kivételével mindenki jön. Sajnos az es? csepegni kezd. Kiderül, hogy az út csak a "Gleccser-alagút-expressz" -hez visz. (ez megy fel 2000 méter fölé, onnan  3120-ra visz a drótkötélpálya) Persze este nyolckor minden zárva.  És hát mit látunk: egy bahajtani tilos táblát! Tehát elindulunk rajta felfele! Szépen óvatosan, elvégre esteledik, egyre jobban esik és kezd baromian hideg lenni.  Egészen 2400 méterig araszolgatunk fel, ez valami karbantartó út, a kötélpálya fogadóállomásához visz, meg egy kicsit fentebb. Utána átmegy földútba..  Isti még ezen is elindul, aztán a dagonya miatt visszafordul. A látvány leírhatatlan, hatalmas sziklák mindenfelé, borongós és mégis fantasztikusan szép táj. Ha lehet még óvatosabban ereszkedünk lefelé a nyálkás, 20-22%-os lejtésu makadámon. Ez a szakasz jó kis zárása volt a három napnak. Este búcsúvacsora. reggel búcsúreggeli. Utána indulás haza. nekem nem sok kedvem volt. szívesen maradtam volna. Még az ido is elromlott..Bp-ig esoben gurultunk. Utána elállt, ennek örömére Istivel nem lehetett bírni, még átmotoroztunk a Mátrán is.. Napi 850 km-nél már tökmindegy..  A teljes táv nekünk valami 2800 km körül mozgott..késo este érkeztünk Nyíregyre..  De már holnap indulnék vissza legszívesebben!

MGP 
 
mgp@mgp.hu